Mobil: 0741 / 298.484 Rezervari

Locatii ce merita vazute

Manastirea Moldovita

Produse: Locatii ce maerta vazute
Manastirea Moldovita

Cea mai importantă caracteristică a Bisericii „Buna Vestire” este exonartexul cu cele trei bolţi în faţada vestică. Dintre toate bisericile bucovinene, picturile exterioare de aici s-au pastrat cel mai bine. Alexandru cel Bun a construit prima mănăstire în Moldoviţa pe malurile râului cu acelaşi nume, la începutul secolului al XV-lea. Locul ales era departe de sate, în mijlocul pădurii. A donat pământuri şi sclavi tătarilor, iar prima comunitate din jur fusese creată. Prima atestare a mănăstirii este din anul 1402, iar cele ulterioare sunt mărturii ale donaţiilor făcute.

Totuşi, nu există nici o atestare care să arate când sau cum a fost distrusă mănăstirea, dar este posibil ca un cutremur să o fi nimicit la începutul celui de-al XVI-lea veac.
Aşa cum o confirmă şi inscripţia comemorativă aflată pe faţada sudică a bisericii, în partea stângă a intrării, Petru Rareş este cel care a fondat Biserica „Buna Vestire”.
Biserica a fost pictată în 1537, atât în interior, cât şi în exterior. Diferenţele de stil semnificative între scene variate indică faptul că trebuie să fi muncit mai mulţi pictori la Moldoviţa. În 1607 Episcopul de Rădăuţi Efrem a decis construirea solidă a incintei cu trei turnuri. Cel de la intrare şi cel din colţul sud-estic sunt pătrate, dar cel din colţul nord-estic este rotund. O poartă arcuită conduce către turnul de la poartă şi mai apoi către aşezământul monahal. Bolta porţii este decorată cu rozete sculptate în piatră. În partea nord-vestică a bisericii se află o clădire de două etaje, fosta clisiarniţă sau vistierie. Actualmente clădirea este muzeul mănăstirii.
Pictura interioara nu se abate de la traditie, însa Rastignirea (naos) e socotita cea mai valoroasa realizare pe aceasta tema din bisericile Bucovinei.

În apsida altarului scena Cina cea de Taina Îl are pe Iisus în centru. Bogatia elementelor figurative si decorative sunt impresionante la Fecioara Oranta din bolta pronaosului, ca si la Maica Domnului Înduratoare din timpanul portalului. Culoarea specifica Manastirii Moldovita este galbenul.

Desi zilnic se perindă sute, chiar mii de oameni, maicile care vieţuiesc în mănăstire îsi fac simţită prezenţa la modul cel mai discret cu putinţă. Fie ca lucrează în gospodarie, la atelierele de pictură, la cele de broderie, cos la frumoasele vesminte bisericesti ori îsi pun tot talentul în realizarea icoanelor în miniatura din praf de portelan, totul se desfasoara în buna rânduiala. Au comportamentul si chipul monahului de la munte, tacut, cu capul plecat a smerenie si ochii îndreptati spre pamânt. Ridica privirile doar când îsi împreuneaza mâinile la rugaciune si fixeaza chipurile icoanelor, în murmur de „Aleluia“.