Mobil: 0741 / 298.484 Rezervari

Locatii ce merita vazute

Manastirea Humorului

Produse: Locatii ce maerta vazute
Manastirea Humorului

Manastirea Humorului este situata mai sus pe raul Humorului, aprope de orasul Gura Humorului, imprejmuita de dealuri impadurite. In jur, pe valea raului s-a format si satul ce da numele manastirii, Manastirea Humorului. In timpul secolului al XV-lea Humor a fost printre cele mai cunoscute manastiri din judet.
Biserica Adormirii Maicii Domnului este fara turn, constructie tipica bisericilor din zona si a fost construita de un nobil nu de un print conducator. Exonartexul cu deschidere este primul de acest gen din Romania. Ruinele primei biserici a Manastirii Humorului sau Humor, cum era cunoscuta pe atunci, se afla cinci sute de metri mai incolo. Un document mentionat de Alexandru cel Bun certifica faptul ca judecatorul Oana a construit o manastire in Humor. Judecatorul Oana a fost un boier bogat ce a avut de asemeni case si o biserica de piatra in Tulova. Ruinele arata o mica biserica monahala cu trei turnuri si posibil o constructie deasupra naosului asa cum indica pilastri masivi ce o sustin in colturile camerei.

Pronaosul a fost adaugat constructiei ceva mai tarziu. Biserica a fost construita din blocuri masive de piatra decorate in exterior cu discuri emailate din ceramica si pictate in interior asa cum reprezinta fragmentele de pictura gasite de descoperirile arheologice.
Humor este la sase kilometri nord de Gura Humorului pe DJ 177 unde puteti gasi cazare si informatii de calatorie. Gura Humorului se afla ca distanta pe calea ferata la 47 km de Suceava si 32 km de Campulung Moldovenesc, in timp ce pe sosea distanta pe E58 este aceeasi, 36 km si pana la Sucevea si pana la Campulung Moldovenesc.